assortiment >> noten
NOTEN
Smaeck! biedt een variëteit aan noten. Verschillende mixen van huisgebrande noten met en zonder pinda’s zijn verkrijgbaar. Onze noten zijn ook ongebrand verkrijgbaar, als verrijking in uw yoghurt of gewoon zo. Noten spelen een steeds belangrijkere rol in een verantwoord voedingspatroon.
Rauwe noten of ongebrande noten zijn op diverse manieren te bewerken.
- Het branden van noten is de meeste bekende en dat doen we ook bij Smaeck! De noten en pinda’s worden gebrand in plantaardige arachideolie.
- Het roosteren van noten kun je prima zelf doen. Noten worden kort verhit in de oven tot maximaal 170 graden.
- Het blancheren van noten heeft als doel dat de bruine vlies van bijvoorbeeld de amandelen of hazelnoten los laat. Daarmee krijg je mooie blanke noten. Ideaal voor door het gebak. Het blancheren gebeurt vaak al in het land van herkomst.
- Het roken van noten heeft als doel een heerlijke rooksmaak toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld bij amandelen.
Let er echter op dat de rooksmaak vaak verkregen wordt door het toevoegen van rookaroma’s en niets met roken te maken heeft!
Smaakbeleving
Elke bewerking levert een eigen textuur en smaak op. Gecombineerd zorgen ze beide voor de smaakbeleving.
- Rauwe noten verschillen in smaak en textuur
Amandelen, hazelnoten en amandelen bijvoorbeeld zijn lekker hard en smaakvol om zo te eten. Ben je geen ongebrande noten gewend dan zullen cashewnoten wat zacht en smakeloos op je over komen. Rauwe noten hebben de echte smaak van noten. Door goed te kauwen komen echte smaken naar voren. - Gebrande noten
Zijn allemaal knapperig, wat vetter en soms ook gezouten. - Het roosteren van noten
Dit zorgt voor een knapperige noot. Smaken worden krachtiger en de structuur wat harder. Heerlijk door gerechten of als notenpasta. Doordat het niet wordt gebrand in vet blijft dit een gezonde keuze. - Blancheren van noten
Deze bewerking doet nauwelijks iets met de smaak en beleving. Je zou kunnen stellen dat de buitenkant iets harder wordt en de smaak iets minder bitter omdat het vlies eraf is.
Gedroogde vruchten
Daarnaast heeft Smaeck! gedroogde vruchten en rice snacks in het assortiment. Voorbeelden zijn abrikozen, dadels en vijgen, nutcookies en mooncrackers.
Advies
Wat moet je nu eten als het om noten gaat? Ons advies is ongebrande noten omdat dit de beste voeding is en de meeste gezonde voedingsstoffen nog bevat. Ben je geen ongebrande noten gewend begin dan eens met amandelen en walnoten.
Wil je iets voor elke dag, dan is de ongebrande notenmix ideaal om mee te nemen naar je werk. Veel variatie in smaak en structuur.
Het roosteren kun je prima zelf. Probeer dit eens wanneer je noten verwerkt in een gerecht. Je kunt dit prima doen met cashewnoten. Daarmee worden ze knapperig in plaats van zacht.
Krijg je een keer visite of je wilt een lekkere knabbel voor op de bank ’s avonds, dan kun je gebrande noten nemen.