assortiment >> kaas
KAAS
Om de soorten kaas onder te verdelen, is het watergehalte in het vetvrije gedeelte van de kaas, een doorslaggevende factor. Onderscheiden worden onder meer harde kazen, snijdbare kazen, zachte kazen en verse kazen. Smaeck verdeelt kaas onder naar inlands en buitenlands.
GOUDSE KAAS
Stompetoren is één van Smaeck!’s favorieten, omdat de melk die ze gebruikt voor haar kaas, afkomstig is van koeien die buiten lopen om het beste gras te grazen.
Smaeck! zoekt ook naar bijzondere kazen uit de streek. Kaas van boerderij Matthijssen zit boordevol liefde en daarom verkrijgbaar!
Kaas
Door kaas na de bereiding te laten rijpen, ontstaat smaak in de kaas en wordt de kaas steeds ouder. Van het huismerk Stompetoren verkoopt Smaeck! de leeftijden: jong, jong belegen, belegen, extra belegen, oud, grand cru en oud brokkel.
Geitenkaas
Onze geitenkazen hebben een zachte, milde nasmaak en zijn verkrijgbaar in diverse soorten. Jong belegen en oud, met fenegriek en geaffineerde geitenkaas. Ook verkopen we een minder vette variant.
Boerenkaas
Boerenkaas wordt direct op de boerderij gemaakt. De melk wordt dan niet gepasteuriseerd, wat zorgt voor de specifieke boerenkaas smaak. In ons assortiment verkopen we boerenkazen van verschillende leeftijden en al dan niet met kruiden.
Kruidenkaas
Aan kaas kunnen tijdens de bereiding diverse kruiden worden toegevoegd, waardoor de smaak van de kaas varieert. Smaeck! heeft onder meer de varianten met fenegriek, komijn, kruidnagel, klaver, noten, piment en peper.
Minder vette kaas
Voor wie op het vetgehalte van kaas let, heeft Smaeck! een uiterst geschikte kaas van Stompetoren. De smaak van deze minder vette variant doet niet onder aan die van de gebruikelijke volvette kazen. Proeft echter iets droger.
BUITENLANDSE KAAS
De lekkerste kazen uit Frankrijk, België, Oostenrijk, Zwitserland, Groot-Brittannië en Italië vindt u bij Smaeck!.
De kazen zijn in het algemeen afkomstig van kleine kaasboeren die de kaas met lokaal verkregen melk produceren. U proeft de authentieke smaak van in een natuurlijke omgeving gerijpte kaas.
Witschimmel
Deze kazen hebben een hoog vochtgehalte, wat ze lekker smeuïg maakt. De korst wordt aan de buitenkant bestoven met een witschimmel. De kaas rijpt van buiten naar binnen, waarbij de kaas verandert van een stugge structuur naar een smaakvolle romige kaas.
>> Soorten: brie- en camembertsoorten
Roodkorst
Bij de roodkorstkazen verzet een bacterie het werk in plaats van een schimmel. Om, tijdens het rijpen, de kaas vochtig genoeg te houden, wordt de korst regelmatig gewassen. Dit proces resulteert in varianten met een zachte en romige smaak zoals de Chaumes en de Brugse blomme, tot kazen met een sterke, uitgesproken geur en smaak zoals de Epoisse en de Munster.
Blauwader
De blauwaderkazen kenmerken zich door de mooie blauwe en groene aders binnenin de kaas. Deze aders zorgen voor de typische blauwschimmelsmaak. De smaak varieert van zacht mild, zoals Blue Stilton en Saint Agur tot stevig en zeer pittig zoals de Roquefort, Queso de Valdeon en Gorgonzola.
Geitenkaas
Geitenkazen hebben een uitgesproken zuivere en milde smaak. In vergelijking met koemelk is geitenmelk gezonder; het is rijker aan vitamine A en D en lichter verteerbaar. Geitenkaasjes zijn heerlijk toepasbaar in diverse koude en warme gerechten, denk daarbij aan de Chevre d’Or, Besace de Berger, Sevre et belle Crotin of de Meibloem.
Bergkaas
Deze kazen worden gemaakt van melk afkomstig van echte bergkoeien. Elk uit een eigen streek. Vanuit Zwitserland: Emmentaler, Gruyere, Tete de Moine en Appenzeller, vanuit Frankrijk: Comte en Beaufort, vanuit Italie: Parmigiano Reggiano en Pecorino, vanuit Oostenrijk Heukase en vanuit Spanje: Manchego. Bergkazen zijn erg geschikt om te smelten en mee te gratineren.
BASIS KAASPLANK
Een kaasplankje kan uit vier of vijf kaassoorten worden samengesteld. Kies een kaas uit elke soort, dan heeft ieder wat wils.
BASIS KAASPLANK:
– rood gewassen korst
– witte schimmel
– blauwader
– geitenkaas
– bergkaas
! Tip
Laat kaas een half uur tot een uur voor serveren op kamertemperatuur komen.
KAASPLANKJE
Kaas is een goede afsluiter van een maaltijd.
Als lunch of dessert rekent u circa 125 tot 150 gram per persoon.
KAASPLANKJE ALS DESSERT:
– Taleggio
– Brie de meaux
– Valdeon
– Chèvre Cabri
– Comté 18 maanden gerijpt
HEERLIJKE FONDUE
De basis van een fondue is Emmentaler en Gruyère kaas. Per persoon is 200 gram voldoende.
BEREIDEN:
Kaas in de wijn langzaam laten smelten. Het geheel is goed gesmolten als het mengsel mooi glad is.
Begin met weinig wijn, eventueel kunt u nog wijn bijschenken.
! Tip
Voor een pikante fondue voeg Appenzeller kaas toe.
RACLETTE
Raclette is een Zwitserse specialiteit van gesmolten kaas, die ook over een gerecht wordt gegoten.
Voor een luxe raclette gebruikt u de echte raclette kaas of Morbier, klaargemaakt met gesneden salami, rauwe ham, gepofte aardappel met brood.
Een raclette apparaat is te leen bij Smaeck!.
! Tip
Gourmetpannetjes zijn ook geschikt.